neljapäev, 9. veebruar 2023

Aeg enne Internetti...

Enne TCP ja IP protokolli loomist oli ka vajadus/nõudlus digitaalandmete vahetamiseks. 1970ndatel loodi selleks protokoll nimega FIle Transfer Protocol ehk FTP, mida kasutasid peamiselt teadlased ja uurijad. Selle asemel, et üritada andmeid vahetada andmesalvestusseadmete kaudu oli nüüd võimalus arvutite otseühenduste kaudu saata ja jagada oma tarkvara ning faile. Tänaseks on FTP siiani laialdaselt kasutusel, kuid standardit on uuendatud ja muudetud turvalisemaks. Suure tõenäosusega puutub ka antud artikli lugeja kokku sellega, kas otseselt serverite haldamisel või läbi kasutajaliidese kuhu teenus on sisse integreeritud. Arvestades protokolli lihtsust ja populaarsust võime oletada, et antud tehnoloogia jääb meie leksikoni veel mitmeid aastakümneid.

Paraku ei olnud tavainimesel tollal ajal võimalus sellist süsteemi kasutada info jagamiseks, näiteks kuidas saaks inimene kergesti leida endale vajaliku teenust?

Selle kasutuseks oli ka võib-olla noorematele lugejatele tuttavad kollased telefoniraamatud. Raamatust oli võimalik tähestiku alusel leida endale vajalik firma või inimene, kellelt pärida lahendusi oma probleemidele. Interneti ja koduarvutite loomulik levik suretas antud harjumuse/tava (Eestis näiteks neti.ee ja muude portaalide tulek) ja praeguseks on see komme arenenud maailmas praktiliselt surmasuus. Samas võime hinnata selle "lahenduse" võlusid - odav raamat ja lauatelefon, mis ei tekitanud erilisi barjääre soovitud kasutajatele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar