pühapäev, 5. veebruar 2023

Noppeid IT ajaloost

 

Esimene iPhone.
Aastal 2007. lasti välja esimene iPhone, mida võime pidada nutiseadmete revolutsiooni alguseks. Puutetundlik ekraan, mugav disain ja intuitiivne kasutajaliides rajasid ka ootused järgnevatele nutiseadmete põlvkondadele. Lisaks peavad paljud seda ka ajastuks, millest mobiilseadmetest võis saada töökindel asendus või abimees traditsioonilistele lauaarvutitele samas säilitades või tõstes produktiivsust. Apple rakenduspoe olemasolu tekitas ka suure nõudluse ja pakkumise huvitavate ideede ja soovitud/nõutud funktsionaalsuse vahel. Tänapäeval üldjuhul leiab nii Apple kui ka Google rakenduspoodidest endale sobiva lahenduse enimlevinud tarkvaralisetele probleemidele. Kahjuks ei saa ka mainimata jätta, et selline olukord on tekitanud monopoli/duopoli ohu rakenduste müümise osas mobiilseadmetele, mille tõkestamisest on loodetavasti järgnevatel aastatel kuulda positiivseid arenguid. Peab tunnistama, et Apple oli oma konkurentidest tunduvalt ees ja see on neist tänaseks muutnud maailma üheks rikkamaiks firmaks.

HP Compaq tablet PC
Iga õnnestunud IT loo kohta on ka kindlasti mõni läbipõrumine. Enne mitmete tahvelarvutite edu oli ka hulga ebaõnnestumisi. Microsofti tahvelarvuti (Microsoft Tablet PC) seeria, mis sai alguse 2002. aastal, oli paraku oma ajast ees. Need olid ühed esimestest seadmetest, mis sisaldasid puutetundliku ekraani, käekirja tuvastamist ja võimalust jooksutada Windows XP versiooni analooge.

Kahjuks selle aja tehnilised piirangid tähendasid, et seaded oli aeglased, füüsiliselt rasked ja piiratud aku elueaga. Puudus ka tugi paljude rakenduste jaoks. Nagu tavapärane ka paljude teiste läbipõrumiste puhul oli hind soovitust kõrgem, mida keskmine tarbija oleks nõus välja käima. Siiski on oluline, et me seda punkti ajaloos ei unustaks, kuna see andis inspiratsiooni paljudele tulevastele tahvelarvuti toodetele.


Viimasena natukene komöödiat ja ka mõtisklemist.

Pet Rock
"Pet Rock" oli 1975. aastal väljalastud "mänguasi", millel puudus igasugunegi funktsionaalsus. Nagu ka nimest võib aimata oligi tegemist lihtsalt kiviga ja iga kivi pidavat olema "unikaalne".

2000ndatel loodi "modernsem" variant sellest. Nimelt topiti USB juhe külge ja turustati seda kui "USB Pet Rock". Kuigi nimest võiks äkki eeldada, et tegemist on USB seadmega, millel on mingi funktsionaalne eesmärk, siis paraku on see ekslik ja tegemist ongi kõigest kiviga, millele on juurde liidetud tavaline USB juhe. 

Siinkohal võib lugejal tekkida küsimus, miks ma isegi selle tobeda "leiutise" kohta kirjutan. Huvitaval kombel on võimalik tuua paralleele selle ja populaarse kummipardi silumise ("Rubber duck debugging") nähtuse vahel. Kummipardi toetajad kiidavad oma silumisseansside suuremat efektiivsust ja ei sooviks enam kummipardivabasse maailma tagasi pöörduda. Kuigi ei kivi ega kummipart oma funktsionaalsust (jah, võite kummipardiga kriuksuvaid häälitsusi teha, kuid artikli seisukohast arvestame nad võrdseteks) toovad nad esile kuidas välimus või suhestumine tootega võib saada määravaks teguriks läbipõrunud ja tähelendu kogenud produktide vahel.


Kummipart hindamas su koodi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar