neljapäev, 16. märts 2023

Naatan Nohiku projekt

Naatan Nohik on valmis saanud oma kauaoodatud hobiprojektiga ning nüüd tuleb tal teha raskeim valik - millise litsentsiga katta oma töö?

Suurest unistusest rikkaks saada kaldub esialgne idee kommertslitsentsi poole suletud lähtekoodiga. Seda otsust ratsionaliseerib ta sellega, et selline valik toob maksimaalset rahalist kasu, tagab juriidilise intelektuaalomandi kaitse ning annab kontrolli selle üle, kes ja kuidas tarkvara kasutab. Kuna aga tema projekt on sõprade poolt mahalaidetud ning lootust hobiprojektist raha teenida on üüratult väike, otsustab ta pigem endale positiivset reputatsiooni tekitada. Kommertslitsentsi valik takistaks hobiprogrammeerijatel täiendusi teha ning seega pöörab ta järgnevalt pilgu GNU GPL(General Public License) peale. GPL litsents tagaks võimaluse teistel oma versioone teha ning samas määraks, et tema on esialgse projekti autor. Paraku Naatan vaatab GPL'i sunnitud copyleft nõudele esmapilgult pigem negatiivselt. Tema peamine eesmärk on levitada oma programmi nii paljudele kasutajatele kui võimalik, kasutagu nad siis seda kommerts või vabavaralise lahenduse jaoks. Nurgast piilub sisse BSD litsents, mida saavad teised kasutada ka kommertseesmärkidel ning täidab ta soovi, et tema väike programmijuppike oleks osa suuremast ja tähtsamast projektist, mis teeks temast kuulsuse. Aastate möödudes, kui mõni üksik tänukiri kõrvale jätta, siis suuremas plaanis temast internetikuulsust ei saa.

Paarkümmend aastat hiljem uudiseid sirvides avastab Naatan, et Microsoftis on toimunud andmelekke ning suletud kood on jõudnud avalikku foorumisse. Naatan viskab ka sinna pilgu peale ja avastab, et tema kood on kasutuses tootes, mis on toonud Microsoftile ligikaudu 100 miljonit kasumit iga kalendriaasta. Naatan hüppab püsti oma toolist ja lausub "Ma teadsin, et mu kood on piisvalt hea Microsofti jaoks!" enne kui ta kukub kokku tõdemusest, et on potentsiaalselt kaotanud nii miljoneid kui ka väljateenitud tunnustuse. Suures pettumuses otsustab Naatan kirjutada kirja Richard Stallmanile, Free Software Foundationi asutajale, väljendades oma pahameelt Microsofti kasutatud koodi kohta ilma tema teadmiseta. Pärast mitme nädala pikkust ootamist saab Naatan lõpuks vastuse Stallmanilt, mis lihtsalt ütleb: "Kas sa lugesid BSD litsentsilepingut?" Naatan langetab häbist oma pea, mõistes, et ta oleks pidanud tõenäoliselt lugema peenikest kirja enne oma koodi avalikustamist ning piirdub järgmine kord pigem GPL litsentsiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar