neljapäev, 23. märts 2023

Arvustus Eben Mogleni artiklile

1999ndal aastal kirjutas antud autor artikli nimega "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright". Oma artiklis mainis ta asjaolusid, millega siinkirjutaja saab sümpatiseerida: kuna kõik digitaalandmed on lõppkokkuvõttes üks suur kahendarv, siis kuidas me saame võtta omandi mingi "suvalise" numbri üle ja väita, et kui keegi teine on sarnase loonud, siis ta on tegelenud seaduse rikkumisega? Teisena tuuakse esile kõik suletud tarkvara traditsioonilised puudused nagu võimatust kohandada tarkvara vastavalt oma vajadusele ning tihedaid vigade esinemesi kuna puudub globaalne kollektiiv, kes asja objektiivselt hindaks ja paremaid lahendusi välja pakuks. Nende hoiakutega saab ainult nõustuda ning kahtlemata on sund või soov hoida tarkvara suletud uste taga pärssiv faktor üha paremate tarkvaraliste lahenduste leiutamiseks ja hoiab ühiskonda tagasi oma potentsiaalsest kasvust.

Mitmed ennustused on osaliselt ka täppi läinud, nagu "maksa palju tahad" lahendused muusika osas ning ka üleüldine vabavara leviku kiirenemine tänu Internetile ja spetsialiseeritud kommuunidele. Kahjuks ei ole nii intellektuaalomandi ja rahateenimismotivatsiooniga tarkvara kuhugi kadunud. Peamise põhjusena peab siinkirjutaja piraatlust, mis laseb lihtsalt "kõrvale hiilida" nendest nõuetest ja samas saada toote poolt pakutud positiivseid omadusi. Teisena ei suutnud autor veenda rahateenimisargumentide vastu. On tõsi, et hea tarkvara sünnib tihti juba tegusate arendajate poolt, siis paraku sellised professionaalid on juba jõudnud ennast varustada vajaminevaga elus ning neil esineb vähem probleeme Maslow’ püramiidi peamiste vajaduste rahuldamisega. Kahjuks on ka ühiskonnas gruppe, kelle peamiseks huviks ei ole hea tarkvara kirjutamine/levitamine vaid oma mõjuvõimu ja rahaliste allikate suurendamine. Kuna selliste inimeste ohjamine on seadusandjate käsutuses ning nad paraku kipuvad ühte jalga kõndima, siis ei ole olukord aastakümnetega paranenud, vast isegi halvenenud. Piisab kõigest visata pilgu massilistele riigihangetele, mis neid aina toidavad ja pehmelt üteldes turgu solgivad. Kindlasti jääb mingi lootus, et internetikasutajate globaalne kasv oma loomulikus arengus tõrjub välja antud praktika, kuid süsteemide keerukuse ja globaalse maailma finantsebakindluse tõusuga on antud missiooni täitmine pigem unelm.

Ennustan, et antud vastasseis jääb kehtima ka järgmisteks aastakümneteks, kuni ei ole toimunud kardinaalset vahetust valitseva klikki moraalikompassi osas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar