teisipäev, 28. veebruar 2023

WIPO ja selle intellektuaalomandimudeli komponentidest

WIPO komponentide algne idee on tagada autorite kaitse ning innustada innovatsiooni arengut maailmas. Üheks paremini toimivaks osaks saab pidada Kaubamärki. Kaubamärk näitab potentsiaalsele kliendile, et tema poolt ostetav toode vastab kvaliteedile, mida võib oodata iga firma poolt müüdud toote pealt. See on viis, kuidas tagada endale lojaalne klientuur ning seekaudu suurendada konkurentsi eriti kuna klientide "üleostmine" teiste firmade poolt nõuab suuri pingutusi nii äriliselt kui ka tehnoloogiliselt. Kuigi sellel teemal võib ka õigustatult küsida - kas sõna Apple või õunamärk peaks olema intellektuaalomand? Üldiselt kaubamärgi olemasolu omab pigem positiivset väljundit arengus ning selle komponendi täiustamine ja lihvimine on pigem detailide küsimus.

Võrdlusena saame aga tuua siia probleemlapse nimega Patent. Patendi motiiviks peaks teoorias olema leiutaja rahaline kompensatsioon oma arenduse viljade eest. Paraku monopoolne õigus leiutiste suhtes on üdini konkurentsivastane ning ei kattu tarbija ühiskonna arengu soovidega. Probleemkohtadena võime loetleda järgmist:

  1. Kas inimene või firma, kes on saanud ühiskonna rahalisi hüvesid, peaks omama õigust 100% ulatuses oma leiutiselt kasu saada?
  2. Kas mitmekümnete aastate pikkus on õigustatud - kas õigus saada kasumit on tähtsam üldisest arengust?
  3. Mis või mis ei peaks olema patenditav? (Siin võib minna selliste absurdsusteni, mida isegi ei hakka loetlema.)
  4. Kas patent täidab oma rolli, kui selle kaitse välisriikides (Hiina/Venemaa) ilmselgelt ei toimi ja takistab koduturu arengut?
  5. Kas leebete nõuete või täiesti vaba patent hoopis ei kasvataks firmade kasumit, kes saavad innovatsiooni kaudu luua paremaid tooteid?

Kõigele lisaks ei saa ka mainimata jätta patendi trollimise(Patent trolling) temaatika, mille kaudu saab otseselt suretada väikekonkurente kohtukulude ja muude ressursside raiskamisega ning ei edendada ühelgi määral ühiskonna elanikke huvisid. Kokkuvõtvalt peab tõdema, et patent oma praeguses vormis on ajale jalgu jäänud ning vajab kindlasti paremat alternatiivi, mida aga paraku suurfirmadest kasusaajad ei ole kunagi nõus aktsepteerima.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar